• https://www.facebook.com/yanginmalzemeleri
  • https://twitter.com/URS_Yangin
Misyonumuz Vizyonumuz
Yangın Malzemeleri
Müşterilerimiz
Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın Malzemeleri
Yangın Rekoru
Kalite Politikamız
Tüplü Yangın Dolabı
Şirket Profili
İtfaiyeci Bareti
 Yangın Malzemeleri Fiyat Listesi
Yangın Dolabı Çeşitleri
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam147
Toplam Ziyaret348030
Takvim
Yangın Tüpleri

YANGIN TÜPLERİ NEDEN KULLANILMALIDIR

Büyüklerimiz dikkat edin üç şey var ki ihmale gelmez demiştir. Şayet ihmalkar davranırsanız faturası ağır olabilir diye yıllar önce uyarmışlar. Bunlar borç, hastalık ve yangındır. Bunları hafife alan insanların akıbetinin genelde üzücü olduğunu hepimiz görmekteyiz. Bilgi eksikliği nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için  Yangın Tüplerinden bahsetmek yararlı olacaktır.

Yangın deyince aklımıza  ilk gelen şey Yangın Tüpleridir. Çevremize baktığımızda, Yangın Tüpleriyle ilgili üç grup görüyoruz.

1. grup : Aldığı eğitim nedeniyle önemine inandığı veya bir yangında kendisinin, çevresindeki bir yakının zarar gördüğü ya da yangın söndürme  cihazı nedeniyle en az zararla kurtulduğunu gördüğü için  bulunduruyor. Sürekli periyodik kontrolünü yapıyor ve  cihazın doğru kullanımını biliyor.Her fırsatta çevresindeki insanları bu noktada bilgilendirmeye ve ilgilendirmeye çalışıyor.

2. grup : Resmi veya özel kurumlarda denetimlerde sorulduğu veya aldığı araçla geldiği, işyeri ruhsatı alırken, ihaleye girerken istendiği için bulunduruyor. Hiç denemediği için, kullanımını doğru dürüst bilinmiyor, cihazın boş veya dolu olması fark etmiyor. İstenmesini, boşa masraf olarak görüyor.

3. grup  : Bilgi eksikliği nedeniyle bulundurmuyor. Fakat yangın söndürme cihazı bulundurduğunda ve doğru kullanımını bildiğinde ihtiyaç halinde kendisine ve çevresine neler kazandırabileceği hayatın içinden örneklerle kendisine anlatıldığında derhal bulundurmaya çalışıyor.

Bu bağlamda ‘’ yangınlar için küçük küçük masraf yapmaktan çekinmeyiniz. Zira büyük büyük gemileri küçük küçük delikler batırır’’ diyen filozoftan hareketle bu işin mutlaka ciddiye alınması herkesin yararına olacaktır.

Bu nedenle; Resmi işlerimizde istendiği için yıllar önce bir defa alınmış, depoya atılmış ve belki soran olur düşüncesiyle göstermelik olarak bulundurulan, kullanım dışı olan, dolu veya boş olduğu bilinmeyen yangın söndürme cihazı bulundurmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Yönetici ve  Amir konumunda bulunan yetkililer bu işi küçümsemeyerek ara sıra da olsa gittikleri yerlerde Yangın Tüplerine bakmaları çok faydalı olacaktır. Zira  "ön tekerleği, arka tekerlek takip eder veya telkinden çok, temsil önemlidir"  diye güzel bir atasözümüz var.

Fiziksel olarak mevcut bulunan Yangın Tüpleri, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere daima fonksiyonel olarak kullanılabilir durumda olmalıdır. Bu noktada öncelikle  resmi kurumlar ve araçlar örnek olmalıdır.

Evlerimizde, iş yerlerimizde, apartmanlarımızda ortak alanlarda kullanımını bilmek şartıyla, mutlaka yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Denizli web tasarım

 

Önerilen Siteler

Kiralık Vinç ve Kiralık Forklift hizmetini Kiralık Sepetli Vinç adresinden alabilirsiniz. Vinç kiralama hizmetleri firmasından tüm İstanbul ilçe ve semtleri için alınabiliyor.

Kulaklı Zincir

Özel Zincir İmalatı

Wippermann Zincir

Paslanmaz Zincir

Akülü Tekerlekli Sandalye

Hasta Yatağı Kiralama

Hasta Yatağı
Yangın Söndürme Sistemleri, yangın malzemeleri

Yangın Söndürme Sistemleri 

Yangın söndürmede temel prensip, yangının klasik tanımı yapılırken, belirtilen ve yanma şartı için geçerli olan üç unsurdan birinin ( Isı veya Oksijenin veya Yanan Maddenin herhangi birisinin ) ortadan kaldırılması yada Yanan Madde ile havadaki Oksijen arasındaki kimyasal zincir reaksiyonunun kırılması gerekir. 

Bu tanımlama ile, yangın söndürme prensipleri 4 grupta incelenir. 

 1- SOĞUTARAK SÖNDÜRME ( Isının Düşürülmesi ) : 

Yanma esnasında, yanan maddenin ısısı azaltılır ve yanma derecesinin altına düşürülürse yanma durur. Soğutarak söndürme iki şekilde uygulanır;

- SU İLE SOĞUTARAK SÖNDÜRME

- YANAN MADDEYİ DAĞITARAK SÖNDÜRME

- Burada amaç, yangın nedeni olan yüksek ısıyı bölmek ve ısıyı düşürmektir. 

- Su ile soğutarak söndürmenin temeli, yanan maddenin soğutulmasına ve açığa çıkan yanıcı buhar ve gazların azaltılması ve durdurulmasına dayanır.  

- Su ile soğutarak söndürme işleminde, özellikle geniş açılı sprey şeklinde püskürtme nozulları kullanılır ve bu püskürtme nozulları vasıtası ile, su buharı oluşturulur ve kısmen boğma etkisi meydana gelir. 

- Soğutma yolu ile söndürmede kullanılan maddelerin, söndürmedeki etkinliği, bu maddelerin, özgül ısıları, gizli buharlaşma ısıları ve kaynama noktalarına bağlıdır.  

- Suyun, spesifik ısısı ve buharlaşma gizli ısısı yüksek olduğu için, iyi ve etkili söndürme özelliği gösterir.  

- Bunun yanında Karbondioksit Gazı, Halojenlendirilmiş Hidrokarbonlu söndürme gazları, Köpük konsantrasyonları, söndürmede soğutma etkisi gösterirler.

  2- HAVADAKİ OKSİJEN İLE İRTİBATI KESEREK SÖNDÜRME : Havadaki oksijen ile irtibatı keserek söndürme iki şekilde uygulanabilir ;

ÖRTME : Katı maddeler ( halı, kilim, battaniye, kum, toprak, v.s. ) kullanılarak veya kimyasal bileşikler ( Köpük konsantrasyonları veya Kuru Kimyevi Tozlar ) kullanılarak, Yanan Maddenin, Oksijen ile teması kesilir. 

BOĞMA : Bu yöntem, özellikle kapalı veya kolaylıkla kapalı hale getirilebilecek yerlerdeki yangınlarda kullanılır. Hava sirkülasyonuna yol açabilecek bütün açıklıklar kapatılır ve Oksijen yenilenememe nedeni ile yangın kendiliğinden söner.

3- YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRARAK SÖNDÜRME : 

Yanıcı maddeyi ortadan kaldırmak sureti ile söndürmede, ya bizzat yanıcı madde ortadan kaldırılır yada madde ısıdan korunur veya ayrılır. 

 4- KİMYASAL REAKSİYONUN KIRILMASI İLE SÖNDÜRME : Yanma Bölgesi içerisinde, ortamda mevcut oksijen konsantrasyonunu bozmak üzere, yanma bölgesine bir takım kimyasal maddeler ( Karbondioksit,  Nitrojen veya Halon Alternatifi Gazlar ) boşaltmak veya Yanma bölgesinde bu nev-i, kimyasal gazları patlatmak sureti ile havanın içerisinde bulunan Oksijen ile Yanan Madde arasındaki kimyasal zincir reaksiyonu bozularak yangın söndürülebilinir.

  
4721 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın